begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes die gemaakt moet worden, is….

Vaak is de wens van de dierbare al bekend bij de nabestaanden…

Begraven

Er zijn 2 soorten graven.

Een algemeen graf, deze wordt doorgaans uitgegeven voor de periode van 10 jaar en kan niet worden verlengd. In dit soort graven worden mensen bijgezet die veelal geen familie zijn van elkaar. Ook is de ruimte beperkt voor het plaatsen van een monument of beplanting.

Een eigen of familiegraf, deze wordt uitgegeven voor de periode van 20 jaar en kan worden verlengd. De rechthebbende van het graf bepaald dan wie er na een eerste overlijden ook begraven mag worden.

Let wel: elke begraafplaats heeft hiernaast ook nog zijn eigen regels wat betreft het aantal personen wat in een graf begraven kan worden en regels betreffende de grootte van een monument en beplanting.

Begraafplaatsen zijn doorgaans eigendom van een gemeente, kerkgenootschap, stichting of vereniging.


Er is ook de mogelijkheid om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. In het oosten en zuiden van het land kon dit al langer. In Noord-Holland is in 2020, nabij Alkmaar, Natuurbegraafplaats Geestmerloo, gerealiseerd.

Cremeren

In de nabije omgeving zijn verschillende crematoria. Elk crematorium heeft zijn eigen sfeer, stijl en mogelijkheden. Wij adviseren u graag bij het maken van een keuze die bij u past.

Per locatie hebben wij een paar belangrijke specificaties en tarieven op een rijtje gezet:
Alkmaar
Amsterdam-Noord
Driehuis
Heerhugowaard
Hoorn
Purmerend
Schagen
Zaandam

Wilt u een afscheid niet laten plaatsvinden in de aula van een begraafplaats of crematorium, dan zijn verschillende alternatieven te bedenken waar ook afscheid genomen kan worden.